Localitatea Lunca se află la 32 km distanță de Botoșani, pe ruta Botoșani – Todireni.
Ca vechime așezarea ar avea peste 100 de ani. Cu timpul, satul s-a mărit, numărul locuitorilor a crescut, devenind comună cu primărie, școală, cămin cultural, poliție, dispensar, dar fără biserică.
Locuitorii din Lunca, pentru slujbă și servicii religioase, mergeau în satul vecin, Bâznoasa. Din acest motiv, un grup de enoriași ai satului au început demersurile pentru obținerea autorizației de construcție a unei biserici. Autorizația se obținea greu întrucât statul și partidul comunist doreau limitarea numărului de biserici. Astfel, sătenii au încercat să găsească un motiv pentru construirea noii biserici. S-a propus mutarea unei biserici de lemn din satul Vlădiceni-Tomești, județul Iași, însă din cauza costurilor prea mari, în cele din urmă, a fost strămutată biserica de cărămidă din satul Movila – Ruptă, sat afectat de construcția lacului de acumulare Stânca – Costești de pe râul Prut. Strămutarea a fost autorizată de Consiliul Județean Botoșani prin autorizația nr. 43 din 6 februarie 1975. Lucrările au început și s-au încheiat în anul 1978, iar pe data de 21 noiembrie PF. Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sfințit biserica cu hramul ”Sf. Dumitru”, hramul fiind același cu cel al bisericii din Movila Ruptă.
Biserica este construită în stil bizantin, cu dimensiuni nu prea mari (22 m lungime, 8 m lățime și 15 m înălțime), fiind prevăzută pentru nevoile unei comunități mici de credincioși.
În perioada 1999 – 2010, biserica a fost reparată și pictată.
În data de 21 august 2010, IPS. Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a resfințit biserica.
Slujitorii acestei biserici au fost: pr. Constantin Grigoriu, pr. Mihai Răileanu, pr. Costinel Axinte. În prezent, parohia este vacantă.